Get this gadget at facebook popup like box

Your Exclusive Personalized Chocolate

Saturday, June 2, 2012

Coklat Premium atau coklat Couverture adalah coklat yang minima mempunyai 32% koko butter. Di pasaran kini ada pelbagai jenis coklat. Kadang-kadang coklat masakan pun pekedai boleh beritahu pelanggan itu coklat tulen. Selain melihat pada butiran isi kandungannya… mari kita lihat pada wajah-wajah coklat itu sendiri… dan kita boleh baca adakah ia premium atau bukan.


1. Pada suhu badan manusia pun coklat mudah mencair, ini kerana tingginya kandungan koko butter.
2. Permukaan coklat halus, berkilat & warnanya rata.
3. Dark Coklat/coklat hitam tidak kelihatan bewarna hitam tetapi coklat kehitaman.
4. Sewaktu mematahkan coklat, kita boleh lihat tekstur/stukturnya seperti patahan dahan/kayu.
5. Apabila di makan, tidak rasa berpasir, tidak rasa seperti lilin. Sepatutnya rasa halus, tidak berminyak & creamy.
Ciri-ciri di atas benar-benar boleh membantu sepatutnya. Namun adakala ia tidak membantu untuk kita mengenali keaslian coklat kerana cara penyimpanannya, bahan lain yang dicampurkan ke dalam coklat & mungkin juga suhu pencairan dan pengerasan yang tidak tepat. Moga 5 perkara mengenali coklat premium ini benar-benar membantu para pengusaha coklat ketika berhadapan dengan pelbagai jenama coklat di pasaran.

No comments:

Post a Comment